Węgry region Balaton - winnica IKON

 

Ikon Winery znajduje się na terenie historycznym Rádpuszta, które przez stulecia należały do wysoko cenionego opactwa Tihany jako winnicy. Tradycja uprawy winorośli odrodziła się, gdy Ikon Winery została otwarta w 2007 roku. Janos Konyari, założyciel - enolog, pozostawił dziedzictwo swojej wizji, doświadczenia i pasji do produkcji wina przyszłym pokoleniom.
Niepowtarzalna 35-hektarowa winnica Ikon Winery to wyjątkowy klejnot na południowym brzegu jeziora  Balaton. Otoczone urokliwym środowiskiem naturalnym, osiedle oraz budynki winiarskie s ały się wyjątkowym obiektem w tym regionie.
Motto - zobowiązujemy się do dzielenia się doświadczeniem korzystania z win wysokiej jakości. Naszą misją jest dostarczanie doskonałych produktów w przystępnych cenach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kékfrankos

 

lekki, delikatnie pikantny Kekfrankos z nutami wiśni z winnicy IKON, która otacza Balaton. Wino powstaje z bardzo dojrzałych kiści winogron, w następnym etapie odbywa się proces fermentacji w kadziach w celu zachowania maximum świeżości.


 

 

 

 

 

 

 

 

Cabernet Sauvignon

 

Powstaje z wyselekcjonowanych gron z fermentacją w stalowych kadziach. Dojrzewane w 30 hl węgierskich dębowych beczkach przez 12 miesięcy. Jest to bardzo przyjemny, okrągły Cabernet. Głęboki rubinowy kolor, młode, a jednak już warte wzmianki . Świeże, o owocowym aromacie czerwonych owoców i kwaśnej wiśni. Średnia budowa, bardzo przyjemne wyważenie kwasowości i tanin.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shiraz

 

39 hektarów winnicy jest zlokalizowane na wzgórzach Dióstető. Shiraz bardzo dobrze rośnie w tej okolicy, tworząc wyśmienite lekko pikantne wino. Fermentowanie odbywa się w stalowych kadziach, wino dojrzewa w 50 hl dębowych beczkach przez 12 miesiecy. Aromat jest czysty, bardzo przyjemne wyraziste nuty, skoncentrowane, mocno owocowe.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pinot Noir

 

bardziej gęsty niż zazwyczaj, aksamitny pinot noir, gleby lessowo wapienne z regionu Radpuszta są tego przyczyną. Fermentacja odbywa się w beczkach w ciągu pół roku. Aromat jest głęboko owocowy, taniny doskonale skomponowane z drewnianym aromatem beczki.


 

 

 

 

 

 

 

Merlot

 

Merlot starzony w stalowych kadziach i wielkich beczkach. Delikatny pikantny nos, balans, długi finisz z taninami.


 

 

 

 

 

 

 

Afium

Głęboki purpurowy kolor, nos owocowy, przyjemny, doskonała mieszanka Merlot z Syrah.

W ustach przyjemny, delikatny, wyśmienity smak, średnia budowa ciała, wyczuwalne czarne owoce, długi wytrawny finisz. Po 10 dniowej maceracji na zimno 30 % dojrzewane w małych beczkach a 70% w kadziach przez 8 miesięcy. Etykieta odnosi się do świata Afium, które jest starym węgierskim słowem stosowanym dla określenia greckiego opium. Sugeruje to łatwość popadnięcia w uzależnienie od tego wyśmienitego wina.