Portugalia reion Douro - winnica Favaios


 

Klasyczny Favaios to najmłodszy moscatel sprzedawany przez Adega de Favaios,
ale jest to również ten, który produkowany jest najdłużej, prawie od momentu założenia firmy.
Jest wytwarzany w tradycyjny sposób, przy intensywnej maceracji ze skórkami,
aby wydobyć jak najwięcej z charakterystycznych aromatycznych składników tej odmiany winogron.
Ten kontakt ze skórkami trwa 3 lub 4 dni, aż do zakończenia fermentacji przez dodanie spirytusu
winnego. Ta mieszanina częściowo sfermentowanego moszczu i spirytusu jest następnie dojrzewana
przez trzy lata, podczas których zyskuje harmonię i złożoność do momentu wyprodukowania
mieszanki, z której konsumenci będą się cieszyć.

SMAK
Wygląd jasny, z atrakcyjnym złotym kolorem. Favaios znany jest z typowych aromatów
winogron moscatel, które są bardzo bogate i aromatyczne. Można wyczuć aromaty winogron,
zwłaszcza nuty kwiatowe, owoce cytrusowe, takie jak pomarańcza, mandarynka i limonka,
a także miód i karmel. W ustach jest dość słodki i aksamitny, przypominający miód i dżemy owocowe.

PRZECHOWYWANIE
Butelki należy przechowywać w pozycji pionowej, ponieważ zostały zamknięte korkami Bar Top,
w suchym, chłodnym miejscu, unikając nadmiernego bezpośredniego światła słonecznego.
To wino nie wymaga starzenia się w butelce, więc jest gotowe do picia zaraz po rozlaniu.

SUGESTIE
Podawany samodzielnie i schłodzony jest doskonały do słodkich deserów.
Bardziej orzeźwiającą opcją, jako aperitif, jest podawanie go z lodem i cytryną.
Dla osób, które wolą napoje mniej słodkie, spróbuj Favaios i toniku.

Podawać schłodzony, między 8º a 10ºC.
Po otwarciu wino zachowuje swoją jakość przez około 1 miesiąc.