Portugalia region Douro - winnica Odisseia

Winnice regionu winiarskiego DOURO tworzą jeden z najbardziej inspirujących krajobrazów ludzkich na świecie.
Podobnie jak w innych doskonałych regionach winiarskich na świecie, terroir Douro stanowi unikalną kombinację gleb, topografii, klimatu i odmian winogron, których nie można odtworzyć nigdzie indziej.
Liczne doliny i różne wysokości, od Mesão Frio po hiszpańską granicę, a także różnorodność odmian winogron i różnorodne nasłonecznienie, umożliwiają zbiór winogron o wyjątkowych cechach.

Little Odisseia- czerwone 2017
szczepy – Touriga Nacional , Touriga Franca , Tinta Roiz , Tinta Barroca
fermentacja przez 7 dni w stalowych tankach w temp. 25 st.C
Podstawowa seria win - Little Odisseia to przede wszystkim wino przyjemne, łatwe do picia przeznaczone do codziennego spożycia.
Użyte winogrona do produkcji tego tego wina są zawsze tradycyjnymi z regionu Douro, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, ale także Touriga Nacional, które zapewniają owocowość i nuty kwiatowe. Winogrona pochodzą z doliny rzeki Torto i rzeki Távora i pochodzą z młodszych winorośli.
Fermentacja a także starzenie zachodzi w kadzi ze stali nierdzewnej.Potem wino
butelkuje się w celu zwiększenia aromatycznej świeżości oraz nut czerwonych i czarnych jagód.
Efektem jest wino łatwe do picia, ale mające osobowość. Znakomicie komponuje się z przystawkami jak i prostymi potrawami.

Odisseia- czerwone 2017
Winogrona użyte do produkcji tego wina to tradycyjne szczepy z regionu Douro, Touriga Franca, Tinta Roriz i Touriga Nacional. Winogrona pochodzą z doliny rzeki Torto i rzeki Távora, a winorośle mają od 15 do 20 lat. Po 7-dniowym okresie fermentacji w kadzi ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze 25 ° C, część tego wina około 30% dojrzewa w używanych 2 i 3 razy beczkach z francuskiego dębu przez 6 miesięcy.
Wino prezentuje dojrzałe nuty czerwonej i czarnej jagody w połączeniu ze złożonością drewna. Garbniki są w dobrze ułożone, podniebienie zrównoważone i skoncentrowane.

Odisseia- czerwone reserva
szczepy – Touriga Nacional , Touriga Franca , Tinta Roiz ,
fermentacja przez 7 dni w stalowych tankach w temp. 25 st.C
Po fermentacji malolaktycznej ,50% wina dojrzewa przez 6 miesiące w nowych beczkach francuskich.