Portugalia region Douro - winnica Odisseia

 

 

 

Winnice regionu winiarskiego DOURO tworzą jeden z najbardziej inspirujących krajobrazów ludzkich na świecie.
Podobnie jak w innych doskonałych regionach winiarskich na świecie, terroir Douro stanowi unikalną kombinację gleb, topografii, klimatu i odmian winogron, których nie można odtworzyć nigdzie indziej.
Liczne doliny i różne wysokości, od Mesão Frio po hiszpańską granicę, a także różnorodność odmian winogron i różnorodne nasłonecznienie, umożliwiają zbiór winogron o wyjątkowych cechach.


Little Odisseia- czerwone 2017

szczepy – Touriga Nacional , Touriga Franca , Tinta Roiz , Tinta Barroca

fermentacja przez 7 dni w stalowych tankach w temp. 25 st.C

Podstawowa seria win - Little Odisseia to przede wszystkim wino przyjemne, łatwe do picia przeznaczone do codziennego spożycia.
Użyte winogrona do produkcji tego tego wina są zawsze tradycyjnymi z regionu Douro, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, ale także  Touriga Nacional, które zapewniają owocowość i nuty kwiatowe. Winogrona pochodzą z doliny rzeki Torto i rzeki Távora i pochodzą z młodszych winorośli.
Fermentacja a także starzenie zachodzi w kadzi ze stali nierdzewnej.Potem wino
butelkuje się w celu zwiększenia aromatycznej świeżości oraz nut czerwonych i czarnych jagód.
Efektem jest wino łatwe do picia, ale mające osobowość. Znakomicie komponuje się z przystawkami jak i prostymi potrawami.


 

 

 

Odisseia- czerwone 2017

Winogrona użyte do produkcji tego wina to tradycyjne szczepy z regionu Douro, Touriga Franca, Tinta Roriz i Touriga Nacional. Winogrona pochodzą z doliny rzeki Torto i rzeki Távora, a winorośle mają od 15 do 20 lat. Po 7-dniowym okresie fermentacji w kadzi ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze 25 ° C, część tego wina około 30% dojrzewa w używanych 2 i 3 razy beczkach z francuskiego dębu przez 6 miesięcy.
Wino prezentuje dojrzałe nuty czerwonej i czarnej jagody w połączeniu ze złożonością drewna. Garbniki są w dobrze ułożone, podniebienie zrównoważone i skoncentrowane.

 


 

 

Odisseia- czerwone reserva 

szczepy – Touriga Nacional , Touriga Franca , Tinta Roiz ,

fermentacja przez 7 dni w stalowych tankach w temp. 25 st.C

Po fermentacji malolaktycznej ,50% wina dojrzewa przez 6 miesiące w nowych beczkach francuskich.

W przypadku Odisseia Reserva wybrane odmiany winogron to Touriga Franca, Touriga Nacional i niektóre Tinta Roriz ze zboczy rzeki Torto i rzeki Távora, z winorośli mających ponad 20 lat.

Najlepsze winogrona zbierane są w winnicy i osobno przetwarzane w kadzi ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze 25°C.Połowa partii dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez 9 miesięcy. Jest to wino charakteryzujące się elegancją, owocową jakością i dobrze zbalansowanym drewnem, które nie kryje owocowości. Odisseia Reserva to skoncentrowany smak, z dojrzałymi taninami, jest winem o dużym potencjale, pomimo wielkiej przyjemności czerpanej z jego konsumpcji w pierwszych latach po butelkowaniu.