Hiszpania region Toro

Toro to hiszpańska apelacja D.O. w odniesieniu do win z prowincji Zamora lezącej w północno - zachodniej części regionu Kastylii i Leon. Obszar ten zajmuje 8000 ha z czego 5500 ha jest zarejestrowany jako Denominación de Origen. Tereny te zwane są Tierra del Vino, Valle del Guarena i Tierra de Toro .

Wina w Toro są produkowane od I wieku pne., kiedy to starożytni Grecy uczyli tej sztuki plemiona Celtyckie. We wczesnym średniowieczu wina z Toro były pierwszymi sprzedawanymi winami w rejonie rzeki Duero.

Pod koniec 19 wieku wielkie ilości wina były eksportowane do Francji.

Wielki kryzys związany z filokserą nie dotknął tych terenów dzięki specyficznej piaszczystej glebie. Dlatego w innych regionach Hiszpanii zaczęto nowe nasadzenia winoroślami z Toro. Na terenie tym wciąż znajdują bardzo stare winnice z czasów przed filokserą uprawiające stare Tinto de Toro.

Apelacja Toro D.O. została utworzona w 1987 roku.

Klimat na obszarze D.O. Toro jest skrajnie kontynentalny (długie, gorące lata, mroźne zimy) z wpływami Atlantyku. Skoki temperatury w zakresie od -11 ° C w zimie do 37 ° C w okresie letnim. Opady są lekkie, około 350-400 mm rocznie. Rejestrowane godziny słoneczne to około 2600 rocznie z maksimum do 3000.