Austria winnica Weinwurms

W latach 50 tych Müller Anton Weinwurm posadził swoje pierwsze winorośla, a jego wybór padł na Blauer Zweigelt. Tym samym zapoczątkował bogatą paletę czerwonych win, z których winnica słynie do dziś. W międzyczasie zagospodarował kolejne 25 hektarów winnicy i tym razem zdecydował się na nastepujące gatunki: Welschriesling, Grüner Veltliner, Chardonnay, Weissburgunder, rzadki Roter Muskateller, Rivaner, Muskat Ottonel, Blauer Zweigelt, Blauer Portugieser, Merlot i Syrah.

Wschodnia część winnicy jest wyraźnie pod wpływem klimatu kotliny panońskiej który jest ciepły i suchy. Przy żwirowej i lessowej przewadze glina jest niezwykle istotnym elementem odpowiedzialnym za gromadzenie odpowiedniej ilości wody. W najważniejszych i najlepszych partiach winnicy spotykamy właśnie takie warunki glebowe.

Parcela Ried Kugelberg skierowana jest na południe, gleba w dolnych warstwach jest dosyć przepuszczalna, żwirowa, natomiast warstwy położone wyżej mają skład lessowo – gliniasty. Lessowemu składowi gleby Grüner Veltliner zawdzięcza owocowość i lekko pikantne nuty.

 Znajdująca się po sąsiedzku parcela Ried Schilling jest wyeksponowana na wzgórzu, które również skierowane jest w południową stronę. Panują tu warunki odpowiadające w szczególności Grüner Veltliner, Burgunder i pozostałym czerwonym winom, przede wszystkim jest bardzo gorąco. Znajdujący się w pobliżu las, będący naturalnym ogrodzeniem dba o chłodne noce w tej niezwykle gorącej okolicy. Dzięki temu grona rozwijają niezwykły bukiet, dojrzewają później, nie stając się ciężkie i zbyt duże. Wszystko to umożliwia wcześniejsze zbiory.


 

 

 

 

 

 

 

Grüner Veltliner Ried Kugelberg - przejrzysty, błyszczący zielonkawo żółty kolor, owocowy, pełen nut jabłek nos, trochę pikantny i delikatny jednocześnie na języku,okrągły i żywy w ustach, pozostawia przyjemną owocowość długo po zakończeniu degustacji.Doskonały jako aperitif, pasuje wyśmienicie do sałatek, dorsza czy klasycznej kuchni wiedeńskiej. Gorące wzgórze Kugelberg wymaga wczesnych zbiorów. Zbiory są ręczne, w niewielkich kadziach lądują zebrane grona, co pozwala osiągnąć najlepszą jakość wina. Za pomocą pneumatycznej wyciskarki, która przez 2 godziny naciska na owoce, żeby wydobyć z nich owocową elegancję. Następnie poddawane jest fermentacji w stalowych kadziach w temp. 17,5 °C

 


 

 

Roter Muskateller -Ried Schilling

-promienisty zielonkawo – żółty kolor, świeże owocowe nuty, intensywne akcenty muskatu i róż, niezwykła gra słodyczy i kwasowości w ustach.

Świetny do ostrych dań z chilli, do pasztetów.

W połowie września po ręcznych zbiorach poddawany jest fermentacji w małych kadziach. Dzięki temu osiąga się najlepszą dojrzałość i jakość wina. Zastosowana jest delikatna pneumatyczna prasa do wyciskania. Zanim nastąpi dłuższy proces fermentacji w stalowych kadziach w temp. 17 stopni prasa uciska jeszcze przez 9 godzin moszcz, żeby pięknie rozwinął się bukiet.

 


Fundament, Rivaner 

Charakterystyka: tęcza smaków, świeże, młode, perliste. Nieodzowny towarzysz na większe i mniejsze imprezy, do lekkich deserów i głębszych dyskusji, dla mamy i córki, dla ciebie i mnie. Winorośla z najlepszej części winnicy, troskliwie obrabiane przez mistrza i właściciela winnicy Georga Weinwurma.

Wyczuwalne nuty i aromaty świeżych jabłek, ziół, bardzo młode na podniebieniu, perliste, a jednak pozostaje długo po zakończeniu.

Znakomite do strudla jabłkowego, sałatki ze szparagów i ravioli z dynią.

Zbiory ręczne w połowie października, leżakują w niewielkich kadziach, zastosowana jest pneumatyczna prasa, fermentacja w stalowych kadziach w temperaturze 20 stopni.


 

 

 

 

Glücksmoment Zweigelt Ried Schilling

Charakterystyka - intensywny rubinowy kolor, soczyste wiśnie dominują w nosie, aksamitne taniny w ustach, gęsty, o młodzieńczej strukturze, powiew przypalonego drewna przy zakończeniu.

Dopiero w połowie października grona są idealne do zbiorów ręcznych, moszcz leżakuje i odpoczywa ok 10 dni, dopiero wówczas można poddać wino procesowi fermentacji w temperaturze 28 stopni. W dużej drewnianej beczce dojrzewa przez okres 9 miesięcy zanim wyląduje w butelkach na kolejne 6 miesięcy leżakowania.