Portugalia ; Alantejo, Tejo, Dao, Vinho Verde

Alantejo

Region Alantejo bywa nazywany portugalską kalifornią ze względu na wielkość winnic często ponad 500 ha. Wtym bardzo nowoczesnym regionie można spotkać praktyki winiarskie pochodząca z czasów rzymskich , takie jak deptanie gron nogami, zdarza się też w niejednej winnicy wino dojrzewa w kamionkowych dzbanach ( najstarszy sposób chłodzenia mieszaniny fermentacyjnej przez odparowywanie w kamionkowych amforach).

Zbiory następują tu już w sierpniu ze względu na panujące tu upały. W wina z tego regionu spotykamy są silnie owocowe o ciepłych dojrzałych aromatach. Najbardziej rozpowszechniony szczep wyróżniający się strukturą i elegancją to Aragonez znany w Douro jako Tinta Roriz a w Hiszpanii Tempanillo. Inne szczepy z tego regionu to wysoko ceniona Trincadeira. Niektóre z najlepszych win powstają z udziałem południowofrancuskiej odmiany Alicante Bouschet.

W winach z Alantejo zawsze znajdziemy połączenie charakteru z łagodnością ; strukturę taninową z dojrzałym owocem.

Tejo

Region Tejo położony jest w samym sercu Portugalii, w niewielkiej odległości od Lizbony. Portugalczykom Tejo jest znane jako kraina winnic, gajów oliwnych, lasów korkowych, bydła Mertolengo i słynnych koni Lusitano.

Uprawa winorośli ma głębokie korzenie w Tejo i jest uważana za jeden z najstarszych regionów winiarskich w kraju. Winnice zdobiły brzegi rzeki Tejo (po angielsku Tag) od czasów rzymskich, a wpływ dawnych kultur uprawy winorośli jest widoczny w wielu zabytkach architektonicznych rozsianych po krajobrazie.

Dawniej znany jako Ribatejo, od 2009 roku region nazywa się po prostu Tejo, co jest hołdem złożonym rzece, która od wieków definiuje jego krajobraz, klimat i gospodarkę.

Wina Tejo są jednymi z najbardziej żywych i niedrogich, jakie powstają w dzisiejszej Portugalii i oferują różnorodną gamę stylów, które trafiają do różnych gustów i budżetów.

Rodzime czerwone winogrona Tejo to odważna Touriga Nacional, najsłynniejsza odmiana Portugalii, a także Trincadeira, Castelão i Aragonês.

Aromatyczne Fernão Pires i tętniące życiem Arinto, a także Alvarinho i Verdelho wytwarzają jedne z najbardziej orzeźwiających białych win regionu.

Dao

W regionie tym dominują winnice 50 letnie i starsze. Wyjątkowy jest tu klimat dla win, cały region otoczony jest pasmami gór co w fazie dojrzewania chroni winorośla przed atakami wiatru i deszczu znad Atlantyku , i jednocześnie izoluje od kontynentalnych burz i suchości z kontynentu. Krajobraz poprzecinany jest licznymi małymi rzekami. Najbardziej popularna odmiana gron to Touriga Nacional podobno pochodzi właśnie z Dao. Następnie Alfrocheiro oraz Tinta Roriz , w regionie tym zdecydowanie odchodzi się od odmian międzynarodowych. Tradycyjna butelka Dao jest identyczna jak butelka burgunda.

Vinho Verde

Prowincja Minho jest centrum regionu który nazwę przejął od tutejszego Vinho Regional Minho.

Jest to najbardziej zielony obszar Portugalii. Winorośl wspina się po przydrożnych drzewach nawet do 9 metrów. Na łąkach i pastwiskach celowo prowadzi się winorośl po drzewach i żerdziach , po drutach rozwieszonych na granitowych słupkach czy po drewnianych treliażach. Pergole , znane już w czasach rzymskich , są wszechobecne i pełne dorodnych winorośli. Wino z tego regionu jest nisko alkoholowe i to bardzo często jest jego zaletą a nie wadą. Białe Vinho Verde odniosło ogromny bezprecedensowy sukces jako lekko musujący, modny napój. XIX wieczny chemik i specjalista winiarski Antonio Augusto de Aguiara doskonale opisał to wino „Vinho Verde to jedno z najbardziej niezwykłych win. Jest oryginalne, młode odświeżające, dietetyczne. Nie upaja. Właśnie dlatego je kocham : wie jak szanować inteligencję.”Verde musuje w naturalny sposób po drugiej fermentacji zachodzącej spontanicznie pod wpływem wzrostu temperatury wiosną i latem.

Fermentacja alkoholowa w kadziach ze stali nierdzewnej z regulacją temperatury. Wino o rubinowym kolorze , z nutami czerwonych owoców, świeże, bogate w ustach z dobrą strukturą i długim finiszem. 

Region Alantejo , szczepy Moreto , Alfrocheiro,Trincadeira. Zawartość alkoholu 13,5%. Kwasowość 5,5 g/l cukier resztkowy 2,4 g/l.

Rocznik 2018


Piteira D.O.C. Reserva red jest wytwarzana  w każdym roku z najlepszych winogron Trincadeira, Aragonez, Alicante Bouschet, Moreto e Alfroncheiro. Produkcja odbywa się w  w nowoczesnych winnicach na lewym brzegu Gwadiany. Wino leżakowane w beczkach z dębu francuskiego przez sześć miesięcy w celu uzyskania aromatycznego wyrafinowania,  Produkcja wina mechaniczna prasa, fermentacja ze skórkami owoców  w kadziach ze stali nierdzewnej. Wino w kolorze granatu ma aromat czerwonych owoców, kakao, nutę kawy i wanilii. W ustach dobra kwasowość, wyraźne taniny i długi finisz. Zawartość alkoholu 14% , kwasowość >3,5 g/l, cukier resztkowy <3,0 g/l.

Rocznik 2018

Region Alantejo


Do stworzenia  tego wina użyto winogrona starannie wyselekcjonowane z najbardziej charakterystycznych odmian regionu, ze starych winnic, mających ponad 50 lat, Selekcja dokonane przez  przez winiarza Jose Piterira. Winogrona zostały poddane specjalnemu procesowi produkcji wina i krótkiemu starzeniu w dębowych beczkach. Fermentacja alkoholowa w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Wino o kolorze bordowym, o aromacie czerwonych owoców, kakao, kawy i kompotu z czarnych owoców. W ustach dobra kwasowość i wyraźne taniny.

Zawartość alkoholu 14% , kwasowość >3,5g/l, cukier resztkowy <3,0 g/l

Rocznik 2016

Region Alantejo

 


Tradycyjne tłoczenie, fermentacja alkoholowa i maceracja w glinianych naczyniach.Wino stworzone z najlepszych winogron Quinta Vale de Fornos, z piaszczystych gleb z niewielkim wpływem wapienia, wino to prezentuje jakość winogron, siłę i elegancję. Elegancja szczepu  Touriga Nacional z delikatnymi nutami kwiatowymi oraz siła od Alicante Bouschet, która nadaje tej kombinacji moc i świeżość.

Rocznik 2017

Zawartość akloholu 14% , kwasowość >3,5g/l , cukier resztkowy < 3,0g/l

Region Tejo



Winogrona użyte do produkcji tego wina pochodzą z winorośli, prowadzonych w prostym sznurku, o średniej wieku 15 lat. Aby wydobyć maksymalny potencjał jakościowy i zachować pierwotne aromaty, stosuje się bardzo ostrożną  i tradycyjną produkcję wina. Wino jest przechowywane w kadziach, które później  [po drugiej fermentacji jest stabilizowane i butelkowane. Charakteryzuje się cytrusową barwą, aromatami cytrusów i ich kwiatów . Jest to również wino miękkie i harmonijne, z lekko musujące, co  sprawia, że ​​jest to wino młode i świeże. Doskonałe do ​​spożycia samodzielnie lub jako aperitif, do sałatek, warzyw i białych mięs. Należy spożywać w temperaturze od 6 do 8 ºC.

Region Vinho Verde

Zawartość alkoholu 9,5% , kwasowość 5,9 gr/l, cukier resztkowy 10gr/l

Rocznik 2019